Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Nedir?

Kişi çok sayıda diş kaybettiğinde; yemek yerken veya bir şey içerken ağza giren mikroplar ortaya çıkan bu boşluklara yerleşir ve kişinin hastalanmasına sebep olur. Çok sayıda kaybedilen diş ile birlikte hastalık riski arttığından kişi doktoruna başvurarak tedavi olmalıdır.

Hassas bağlantılı diş protezleri halk arasında çıtçıtlı protezler olarak bilinmektedir. Bireylerin ağızlarında meydana gelen sorunlar ve rahatsızlanmalar nedeni ile kişi çok sayıda dişlerini kaybettiğinde ve başka bir tedavi yöntemi uygulanamaz olduğunda kişinin yemek yiyebilmesi ve estetik açıdan düzgün bir diş görünümüne sahip olabilmesi için uygulanan bir yöntemdir. 

Eksik olan dişlerin yerine bir yuva hazırlanmakta ve bu yuvalara dışarıdan bakıldığında görünmeyecek gizli dişi ve erkek tutucular yerleştirilmektedir. Hazırlanan dişi ve erkek tutucular birbirlerine geçirilmekte ve tam uymaktadırlar. 

Kişinin çene yapısı ve ölçülerine uygun olarak hassas bağlantılı diş protezleri hazırlanabilmesi için bireyin yaklaşık olarak 2 hafta boyunca hastaneye, kliniğe gitmesi ve toplamda 5 seansa girmesi gerekmektedir.

Boşluklar sebebi ile kişi yemek yerken veya bir şey içerken ağrı, sızı ya da acı gibi hisler duyabilir. Takılan hassas bağlantılı diş protezleri ile birlikte yaşanılan bu durum ortadan kalkar ve kişi rahatlıkla yemeğini yiyip bir şeyler içebilir.

Çıtçıtlı protezlerin kullanım ömürleri yaklaşık olarak 5 yıldır. Aşınmalar ve değişime uğrayan çene yapısı ile birlikte çıtçıtlı protezler kullanılamaz hale gelebilirler. Kişi her yıl doktora diş ve protez kontrolüne mutlaka gitmeli ve her şeyin yolunda olduğundan emin olmalıdır.

“Hassa bağlantılı diş protezleri nedir?” sorusu diş tedavisi olacak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Hassas bağlantılı diş protezlerinin temizliği nasıl yapılmalıdır?” ve “Hassas bağlantılı diş protezleri kullanırken nelere dikkat edilmelidir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Hassas Bağlantılı Diş Protezlerinin Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Yanlış ve eksik yapılan ağız temizliği ile birlikte kişilerin ağızlarında iltihaplanma veya çürüme gibi sorunlar meydana gelmektedir. Ağız sağlığı çok dikkat edilmesi gereken bir husustur. Ağız sağlığı bozunla bir kişi zamanla dişlerini kaybedebilir veya ağrı, acı gibi hislerle karşı karşıya kalabilir.

Bir aç dişini kaybetmiş kişilerin hassas bağlantılı diş protezlerine başvurması ile ortaya çıkmış olan boşluklar doldurulduğunda kişinin yaşıyor olduğu ve yaşayacağı birçok sorun ortadan kaldırılır. Ancak protez kullanmaya başlandığında ağız sağlığının korunabilmesi için protezlere özen gösterilmelidir.

Çıtçıtlı protezler temizlenmek ve ağız hijyeninin sağlanabilmesi için çıkarılabilmektedirler. Çıkarılan protezler yere düşüp kırılabileceğinden çok dikkatli olunmalıdır. Akar suyun altında sabun, diş macunu ile birlikte yumuşak bir fırça yardımı ile sürtülerek temizlenebilir. Protezin dokusu bozulabileceğinden sert bir cisim ile sürtülmediğinden ve aşırı sıcak suyla temas etmediğinden emin olunmalıdır.

Özel olarak üretilmiş olan tabletler de protez temizliği için kullanılabilir. Temiz bir suyun içerisinde eritilen tablet ile birlikte çıtçıtlı protezleri suyun içerisine ekleyerek protezler mikroplardan arındırılabilir.

Hassas Bağlantılı Diş Protezi Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağız hijyeninin sağlandığından emin olunmak için hassas bağlantılı diş protezleri kullanılırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus vardır. Bu hususlara dikkat edilerek protezin ömrü de uzatılabilir. 

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Çıtçıtlı protezler çıkarılarak düzenli olarak her gün en az 2 kere temizlenmelidir.
  • Protezin yapısı bozulabileceğinden veya aşınabileceğinden sıcak su veya sert bir cisim ile temizlenmemelidir. Temizlenirken özel olarak üretilmiş olan veya yumuşak bir dokuya sahip olan diş fırçaları kullanılmalıdır. 
  • Protezler ağızdan çıkarıldıktan sonra kurumaması gerektiğinden temiz olan bir bardak suyun içerisinde bekletilebilir. 
  • Yılda en az 1 kere diş doktoruna gidilmesi gerekir.
  • Takıp çıkarırken gizli olarak çukurlara yerleştirilmiş olan erkek ve dişi tutuculara zarar verilmemelidir. Yavaş ve dikkatli bir şekilde dişler çıkarılıp takılmalıdır.
  • Protezler takılırken hassas parçalara zarar vermemek için kişi protezin tam olarak yerine yerleştiğinden emin olmalıdır. Protezin yerine yerleştiğine emin olunduktan sonra kişi çenesini kapatabilir. Ancak ne olursa olsun çene sıkılarak protez yerleştirilmeye çalışılmamalıdır.
  • Ağız hijyenini sağlayabilmek için kişi protezleri geri takmadan önce ağız çalkalanarak mikroplardan arındırılmalıdır. 
  • Protezi temizlemek için haftada 2 kere yaklaşık olarak 10’ar saat özel olarak üretilen tabletler kullanılabilir.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri ve Psikoloji

Ağızda her eksilen diş kişiye kendisini kötü hissettirebilmektedir. Ayrıca yemek yerken veya bir şeyler içerken o boşluğa her temas eden cisim ile birlikte kişi acı çekebilir. 

Kişiler ağızlarını açtıklarında görünebilen bir yerden dişlerini kaybetmişler ise alay edilme korkusu ile gülerken veya konuşurken ellerini ağızlarının önüne getirerek kendilerini korumaya ve iyi hissetmeye çalışırlar. Ancak bir süre sonra ellerini sürekli ağızlarına kapatmak da kötü hissettirmeye başlayacağından daha az gülmeye ve saha az konuşmaya başlarlar. 

Bu durum ilerledikçe kişi kendisini yalnızlaştırır ve sosyal aktifliğini düşürür. Yalnızlaşmak depresyona sebep olacağından kişi doktoruna başvurarak dişleri için tedavi olmalıdır. 

Dişleri için tedavi olan kişi düzgün bir görünüme sahip olan dişlere sahip olacağından gülerken ve konuşurken eskisi gibi ellerini ağzına kapatma isteğine kapılmaz ve rahatlar.

Hassas bağlantılı diş protezleri ile birlikte yaşanılan sorunlar ortadan kaldırılarak kişiye özgüven gelmesi sağlanır. 

 Kaynakça:

https://kartepedis.com.tr/services/hassas-baglantili-dis-protezleri/

Be the first to write a review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

;