Saç ekimi hassas bir işlemdir. İşlem öncesinde, işlem sırasında ve işlem sonrasında dikkatle uyulması gereken hususlar vardır. İşlem öncesi prosedürler hastanın ve işlemi uygulayacak merkezin ortak sorumluluğu altındadır. İşlemin uygulanması sırasında iş yükü uygulamayı yapan ekip ve uygulamanın yapıldığı merkezin üzerindedir. Saç nakli gerçekleştikten sonraki süreçte ise sorumluluk hastanın kendisindedir. Hasta uygulama sonrası gereken bakımları bakımlarını vaktinde ve titizlikle yapmalıdır. Saç ekimi sonrasında kafanın yağmur suyuna maruz kalmaması gerekir. Bu durum yapılan işlemden alınacak verimi doğrudan etkilemektedir.
“Saç ekimi sonrası yağmura maruz kalırsak ne olur?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası iyileşme süreci nasıldır?” ve “Saç ekimi sonrası neden yağmura maruz kalmamak gerekir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.
Saç ekimi sonrası iyileşme süreci
Uygulamadan sonraki ilk süreçte donör bölgede ve saç köklerinin alındığı bölgede kaşınmalar yaşanır. Bu süreçte saç derisini kaşımamak gerekir.
İlk 2 hafta uyurken yüksek yastıkları kullanılması saç derisinin yastığa mümkün olduğu kadar temasının engellenmesi gerekir.
Ödemden korunmak için sık sık soğuk kompres uygulaması yapılabilir.
Saç uygulaması yapılan alanın steril tutulmasına ekstra özen gösterilmesi gerekir.
Operasyondan sonraki 2 haftalık süreçte duş alırken saç derisine nazik davranılmalıdır. Yeni ekilen saç köklerinin yerinden oynatılması dökülmelere yol açabilir.
İlk 30 günlük süreçte kafa derisinin aşırı terlemesine sebep olabilecek aktivitelerden kaçınılması gerekir. Aynı şekilde kafa derisine kan akışının hızlanmasına sebep olabilecek etkinliklerden de bu süreçte uzak durulmalıdır.
Saç ekimi sonrası neden yağmura maruz kalmamak gerekir?
Saç ekim işleminden sonraki ilk 2 haftalık süreç çok önemlidir. Bu süreçte donör bölgenin ve saç köklerinin alındığı bölgenin iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Dış etmenlere maruz kalmaması gerekir. Uygulama yapılan alanın sağlıklı bir iyileşme süreci yaşaması saç ekim işleminin verimli olmasını sağlar. İlk 3 gün duş alınmasına bile izin verilmez. Yağmur suyunun içeriğinde saf su bulunur. Fakat yağmur suyu bulutlardan çıkıp yeryüzüne düşeceği ana kadar yerden yükselen toz ve kir parçacıklarıyla buluşur ve bu zararsız halini yitirir. Saç ekim işleminden sonra saçların yağmur suyuna maruz kalmaması gerekir. Yağmur suyu enfeksiyona sebep olabilecek ufak bir toz parçacığıyla birleşmiş halde saçlı deriye temas ederse uygulama yapılan bölgede rahatsız edici sonuçlarla karşılaşılmasına neden olabilir.
Saç ekim işleminin ardından yağmura maruz kalınırsa ne olur?
Saç ekimi işleminin ardından ilk haftalar çok önemlidir. Özellikle ilk 15 gün içinde yağmur suyunun saçınıza temas etmemesi gerekir. Eğer saç derisi işlemden kısa bir süre sonra yağmur suyuyla temasa girerse bu durum istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Saç köklerinin hasar almaması ve sağlıklı bir iyileşme süreci geçirilmesi için yağmurdan mutlaka korunmanız gerekir. Yağmur suyu, saçın PH dengesini bozabilir ve yeni ekilen saç köklerinin tam olarak iyileşmediği için ölmesine sebep olabilir.
Saç ekiminden sonra yağmurdan nasıl korunabilir?
Saç ekim işleminden sonra saç köklerinin sağlıklı iyileşmesine fırsat tanınması için yağmurdan korunmanın neden gerekli olduğunu ve aksi halde ne sonuçlara yol açabileceğini üst kısımda anlattık. Bu konuda uygulamayı yaptıran kişinin önlemlerini alması gerekir. Saç köklerini yağmurdan ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak için dikkatli davranmak gerekir. Yağmur riski olan zaman dilimlerinde dışarı çıkmamak gerekir. Zorunlu olarak dışarı çıkılması gerekiyorsa mutlaka şemsiye kullanılmalıdır.
Saç ekimi işlemi hakkında unutulmaması gerekenler nelerdir?
Saç ekimi yapılan alanda kaşıntılar olması normaldir. Bu kaşıntılara elden geldiğince kadar müdahale etmemek gerekir. Saçı kaşımak saçın doğal iyileşme sürecinde aksamalara sebep olur. Kaşıntının fazla olması durumunda, kaşıntıyı kesmek amacıyla doktorunuzun tavsiye edeceği kremleri kullanabilirsiniz.
Saç ekim işlemi cerrahi bir müdahaledir. Bu yüzden bir sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Hizmet alınacak yerin ve hizmet veren personelin yetkinliği, ruhsatı mutlaka sorgulanmalıdır.
Maliyet hesabı yapılması ve alınacak hizmetin maliyetten daha öncelikli olarak değerlendirilmesi gerekir. Ucuz hizmet sunan yerlerin güvenilirliğinden emin olmadan hizmet alınmamalıdır.
Sağlık en değerli varlığımızdır. Sağlığımızı riske atacak her türlü durumdan kaçınmak gerekir. Saç ekim işlemi yaptırmadan önce tüm süreç hakkında ayrıntılı bilgi alınması, işlemin artıları ve eksilerinin iyi değerlendirilmesi gerekir. İşlemden önce beklentiler net ifade edilmelidir. İşlem sonrası ortaya çıkan görüntüden memnun kalmamak ya da kötü bir sürprizle karşılaşmamak için süreç iyi yönetilmelidir.
Saç Ekiminden Sonra Dış Etkenlerden Korunmak Önemlidir
Yalnızca saç ekiminden sonra yağmur durumundan değil, operasyondan sonra haricen maruz kalacağınız hemen her etken operasyonun sonuçlarını tehlikeye atabilir. Bu nedenle, hekiminizin talimatları doğrultusunda, saç ekiminden sonra son derece dikkatli davranmalı, en azından kritik süreç olarak belirtilen periyotta, saçlarınızı korumalısınız.
Yağmur suyunun dahi zararlı olabileceği şartlarda, diğer etkenlerin ne denli sorun yaratabileceğini anlayabiliyoruz. Bu bakımdan, saç ekimi yaptırdıktan sonra, size verilen talimatları eksiksiz uygulamayı unutmayınız.
Saç ekimi uygulamasının cerrahi bir uygulama olduğunu ve tıbbi kurallara uygun yapılması gerektiğini unutmayınız. Bu uygulamanın sizin için negatif etkileri olmaması için, bu başlıkta bahsettiğimiz yağmura maruz kalma gibi hususları hassasiyetle ekarte ediniz.
Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.
Kaynakça: