Saç Ekimi Sonrası Kurutma Makinesi Kullanılabilir Mi?

Saç ekimi sonrası davranışlar, saç ekiminin sonuçlarını doğrudan etkiler. Bu davranışların bir kısmının çok ciddi sonuçları da olabilir. Saç kurutma makinesi kullanımı da bunlardan bir tanesidir.

Saç kurutma makineleri, saç köklerini değil ama saç tellerini ve kafa derisini negatif etkileyebilir bu durumda da, dolaylı olarak saç kökleri henüz yerleşmekte olan ekili alanda tahribata yol açabilir. Bu nedenle saç ekimi sonrası saç kurutma makinesi kullanımının sınırlandırılması faydalı olacaktır.

Ancak bu noktada ekilen saçların kurutulacak telleri kurutulacak kadar uzamaya başladığında zaten iyileşmenin başlamış olacağı durumu da söz konusudur. Buradan bakınca, dikkatli olmak ve aşırı ısıtma durumundan kaçınarak saçları kurutmak mümkündür denebilir. Henüz yeni saçlar çıkmamışken saç kurutma makinesi kullanmanın ise bir faydası zaten olmayacaktır. Yani esasında saç kurutma makinesinin özenli kullanılması halinde saç ekimi sonrası kullanılması mümkün olabilir.

“Saç ekimi sonrası saç kurutma makinesi kullanılır mı?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası saç kurutma makinesi nasıl bir zarar verebilir?” ve “Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç kurutma makinesi nasıl bir zarar verebilir?

Saç kurutma makineleri, havayı ısıtıp kurutur ve basınçlı bir şekilde tutuldukları yöne iter. Buradaki ısı son derece yüksek seviyelere ulaşabiliyor olduğundan, karşılaştığı noktayı kendi ısısına yakın hale getirir. Hatta kimi zaman saçların yanma derecesine geldiğini kokularından anlayabiliriz.

Saç ekimi sonrasında bu gibi bir eylem, yeni ekim yapılmış ise köklere ciddi zararlar verebilir. Uzama esnasında ise yeni yeni hayat bulan saç tellerinin zayıflaması söz konusu olabilir. 

Eğer saç ekimi sonrası saç kurutma makinesi kullanımında ısrar edilirse, saç ekiminin etkilerinde gerileme dahi görülmesi mümkündür. Zaten hassas olan kafa derisi kuruyup, döküntüler olabilir ki, saç derisini nemlendirmek gösterilen uğraş da bu şekilde boşa gitmiş olacaktır.

Uzmanlar ne diyor? 

Saç ekimi işlemi sonrası uzmanlar, ilk 15 gün saç kurutma makinesinin kullanılmaması gerektiğini önermektedir. Bu süre sonrasında ise dikkatli olunmak koşulu ile saç kurutma makinesi kullanılması mümkün olabiliyor. 

Saç kurutma makinesi kullanılmak durumunda ise ısı derecesini azaltıp, mümkün olduğunca uzaktan ve kısa süreli kullanılmasının gerektiği de vurgulanıyor.

Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken diğer hususlar

 Hastanın yüzünde şişlik oluşmaması için saç ekiminden sonraki ilk 1 -2 gün 45 derecelik açıyla  sırt üstü yatması ve dinlenmesini öneriliyor. 

Yapabiliyorsanız arkaya doğru yatırılabilen bir koltukta uyumaya çalışınız. 

Eğer buna rağmen şişlik olduysa endişe etmeyiniz. Şişlik birkaç gün içinde geçecektir.

İlk üç gün hızlı yürüme, eğilme ve cinsel ilişki gibi kan basıncı artıran heyecan verici şeylerden kaçınınız. 

Saç ekimi sonrası ilk 10-15 gün egzersiz yapmayınız. Ekili saçlarla elinizle oynamayınız. Saç derisini kaşıyıp kabukları koparmayınız. 

Saç kurutma makinesi ilk 15 gün kullanmamanın yanı sıra ortalama 45 gün saç ekili bölgede herhangi bir ilaç, kozmetik ürünü kullanmayın. 

Boyama yapmayın, sauna ve solaryuma girmeyiniz. 

Kirli ortamda çalışmanız gerekiyorsa ilk 3 gün mutlaka kafanıza bizim göstereceğimiz şekilde şapka takınız. 

Başınızı bir yere çarpmamaya dikkat ediniz. 

4-6 Hafta saç derinizin iyileşmesini geciktirecek güçlü güneş ışınlarından ve travma oluşturacak (topa kafayla vurma vb.) olaylardan sakınınız. 

Ekimden 2-3 gün sonra bandajlar açılarak saç ekiminin ilk kontrolü gerçekleştirilir. 

Hasta uzak bir yerleşim yerindeyse bandajı kendisi söküp çıkarabilmektedir. 

İlk 2 hafta süresince saçını nasıl yıkayıp, bakım yapacağını uygulamalı şekilde hastaya anlatıp bilgilendirilir ve yıkamaların bazıları klinikte yapılır. 

3. Günden itibaren hastalarımız bizim tarif ettiğimiz şekilde saçlarını yıkamaya başlamaktadır. 

Ekilmiş olan saçlar üzerindeki yara kabukları yıkama süreci içerisinde yavaş yavaş dökülerek 10 – 15 gün içinde tamamen temizlenir. 

Ekilen saç tellerinin bir kısmı ekimden 2 – 3 hafta sonra dökülmeye başlayacaktır. 1 – 2 ay içinde ekilen saçların büyük kısmı geçici olarak dökülür. Bu dökülmenin sebebi, saç köklerinin saç ekimi sonrasında kendini onarmak için kıl üretmeyi bırakıp dinlenme evresine girmesidir. Dinlenme evresi sonrasında dökülen kıllar 2 – 4 ay içinde yeniden çıkmaya başlayacaktır. Bu kıllar yeniden çıkmaya başlarken bazı kişilerde hem alım yapılan donör alanda hem de ekim yapılan alanda kaşınmayla birlikte sivilce benzeri birkaç lezyon ortaya çıkabilmektedir. Bu endişe verici bir durum değildir. Bu durumun sebebi derinde gömülü kalan köklerin deriyi delip dışarı çıkmasıdır. Bu durumda öncelikle doktorunuza danışıp temizlik kurallarına uyarak çok sıkmadan şişliğin ucunu sivilce patlatır gibi patlatmanız yeterlidir. 

Ekilen saçların tamamına yakını  8 ay içerisinde çıkacaktır. İlk zamanlar kıvrık ve cılız olan saç telleri giderek düzleşip kalınlaşacaktır. Bu kalınlaşma saç ekiminden bir yıl sonrasına kadar devam etmektedir. Saç ekilen alana sıklaştırma amaçlı bir kez daha ekim yapmak istenirse 2. seans için 8 ay geçmesini beklemek uygun olacaktır.

Saç ekimi sonrası saç kurutma makinesi kullanmak, eğer zaruri değilse kaçınılması gereken bir durumdur. Çok zorda kalınması halinde, belirttiğimiz gibi kurallara uyarak kurutma makinesi kullanılabilir. DHI saç ekimi gibi saçlar kesilmeden yapılan uygulamalarda, bu gereklilik ortaya çıkabilir ve belirttiğimiz şekilde uygulanması halinde zararları en alt düzeye indirilebilir.

Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Kaynakça:

https://wimpoleclinic.com/blog/treat-style-hair-transplant

Be the first to write a review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

;