Saç, bireyin fiziksel görüntüsünün en önemli tamamlayıcısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Güzel bir görünümün önemli bir parçasıdır. Görüntünün yanı sıra sağladığı özgüven sayesinde bireyin sosyal çevresindeki ilişkileri üzerinde kişiye olumlu etkileri vardır. Zaman içerinde çeşitli sebeplerden ötürü insanlar saç kayıpları yaşayabilmektedirler. Görsel olarak sonradan zorunlu olarak sahip oldukları görüntüye karşı bireyler önlem almak için birçok yola başvurabilirler. Bu sorunun çözümünde pek çok yöntem kullanılabilmektedir. Mezoterapi, saç ekimi, saç protezi gibi yöntemler bu tedavide kullanılsa da bazı durumlarda bu yöntemlerden birden fazlası tercih edilmektedir. Bu sayede daha kalıcı sonuçlar elde edilmeye çalışılmaktadır.
Burada kişinin karşılaştığı sağlık sorununu çözebilmek adına öncesinde pek çok araştırma yapmak gerekir. Kişinin sağlık geçmişi önemli bir noktada yer alır. Kişinin genetiği, bir cilt hastalığının olup olmaması, vitamin değerlerindeki eksiklikler, yaşın ilerlemesi, sağlıksız beslenme, kirli yaşam koşulları ve bazı hastalıklar saçlarda ortaya çıkan bu problemin temel sebepleri olabilmektedir. Sebepler tespit edildikten sonra kişi için en uygun yöntem tespit edilmekte ve buna göre uygulama aşamasına geçilmektedir.
“Saç ekimi sonrası pullanma oluşur mu?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası pullanma nedir?” ve “Saç ekimi sonrası yıkama süreci nasıl olur?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.
Saç ekimi sonrası pullanma nedir?
Saç ekimi sonrası pullanma, saç derisinin tahriş olup dökülmesi ile meydana gelir. Çeşitli nedenlerle saç diplerinde bu dökülme görülebilir. Bu dökülme kaşıntıya da neden olabilir. Fakat kafa derisinin sürekli kaşınması tahriş olmasına neden olabilir. Saç derisinde oluşan bu saç ekimi sonrası deri dökülmesi hastaların çoğunda görülebilir ve ciddi sonuçları olan bir durum değildir.
Saç ekimi sonrası deri dökülmesi olarak ilerleyen bu süreç, iyileşme sürecine bağlı olarak gerçekleşir ve endişe edilecek bir durum değildir. Fakat kaşıma ile yapılan yanlış bir hareket, köklerin yerinden oynamasına neden olabilir. Saç ektirenlerin çoğunda görülen saç ekimi sonrası deri dökülmesi, ekim işleminin olağan bir sürecidir ve dikkatli bir şekilde atlatılırsa herhangi bir sorun teşkil etmez.
Saç ekimi operasyondan bir hafta ya da 10 gün sonra saç ekimi sonrası deri dökülmesi kısmen de olsa gerçekleşir. 3-4 hafta sonra şok dökülme ile saçın telleri kesik saçlar şeklinde dökülmektedir.
Saç ekimi sonrası yıkama süreci
Saç ekimi sonrası yıkama işlemi, saç ekimi operasyonunu takip eden süreçte, doktorun önerisine göre 3 veya 4. gün yapılır. Saç ekimi sonrası yıkama, saç köklerindeki kabuklanmayı yumuşatır. Losyonlama ile saç köklerine zarar vermeden ve saçın özel bir şekilde yıkanabilmesi sürecine dayanır. Saç ekimi sonrası yıkama oldukça önemli ve hassas bir işlemdir ve saç ekimi sonrası deri dökülmesi bazen bu işlem sırasında görülebilir. Doğru yapılmadığı takdirde yeni ekilen saç kökleri zarar görür. Saç ekimi sonrası ilk yıkama mümkünse hemşireler tarafından saç ekim merkezinde gerçekleştirilmelidir. Saç ekimi sonrası yıkama süresince saç kökleri çok yeni olduğundan, yeni nakledildikleri alanlara tam yerleşmezler. Bu süreçte yapılacak olan yanlış bir hareket, köklerin zarar görmesine ve yerinden oynamasına neden olabilir. Köklerin saç derisini tutması engellenir. Saç ekimi sonrası yıkama, kabuklanmaların kolay bir şekilde saç köklerinden ayrılmasını ve köklerin hava almasını sağlar. Saç ekimi sonrası yıkama acele bir şekilde ya da yanlış yapılırsa o bölgede bulunan kıl kökleri zarar görür. İlk yıkama işlemi, 1 aydan fazla bir süre devam edeceği için ilk yıkamanın doğru bir şekilde öğrenilmesi gerekir.
Saç ekimi sonrası pullanma görülme sebepleri
1.Saç ekimi sonrası deri dökülmesi ve birçok kritik faktörün etkisi altında kalan saç kökleri için hiç şüphesiz en önemli noktaların başında saç ekimi sonrası yıkama yani operasyondan sonra kullanılan şampuanlar ve ilaç gelir. Bu noktada hekim tavsiyelerin genelinin ortak buluştuğu kısım; ilk 2 haftalık dönem içerisinde saç köklerine herhangi bir zarar gelmemesi adına kimyasal içeriğe sahip şampuanların kullanılmaması gerektiği, ilerleyen periyotlarda ise klasik günlük şampuanların kullanımına devam edeceği şeklindedir.
Saç ekimi sonrası şampuan kullanımı kapsamında aranması gereken ilk özellik; şampuanın saç köklerinin, saç derisine tutunmasını kolaylaştıracak bir yapıya sahip olması gerektiğidir.
Saç ekimi sonrası traş, şok dökülmenin ardından saçların yeniden çıkış zamanı olan, operasyonun 2. ayında olunur. Donör bölgeden saç köklerinin daha rahat toplanıp, ekilmesi için saçlar, ekim operasyonu gerçekleştirilmeden önce, traş edilir. Traşlanan saçlar, operasyondan sonra uzamayı sürdürürken, bu süre içinde saç ekimi sonrası deri dökülmesi gerçekleşirse ekim yapılan bölgedeki saçların çıkması ve uzaması ise biraz zaman alır. Dolayısıyla saç ekimi sonrası traş için ekilen saçların deriye uyum sağlamasını beklemek gerekir.
Dolayısıyla tükettiğiniz her gıdanın mutlaka yeni ekilen saç köklerinin üzerinde ve saç ekimi sonrası deri dökülmesine etkisi olacaktır. Beslenme sisteminiz mikro ve makro besin öğelerinden (mineraller, vitaminler, protein ve yağ asitleri) yoksun kaldığında hücre zarında fonksiyon bozuklukları meydana gelebilmektedir.
Pullanma, soyulma ve kuruma gibi sorunların üstesinden gelmek için doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz. Size verilecek merhem ve kremleri eksiksiz biçimde kullanmanız, bu sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.
Kaynakça: