Saç ekimi, kadın erkek farketmeksizin son yıllarda oldukça tercih edilen bir işlem haline gelmiştir. Saç ekimi, saç dökülmesi sorunu ya da saç kaybı yaşayan kişilerde seyrelme ve kellik sorununa doğal ve kalıcı bir çözüm yoludur. Saç kökünün artık aktif olmadığı, saçsızlığın oluştuğu alanlara sağlıklı saç köklerinin mikro cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemine saç ekimi adı verilmektedir. Saç ekiminde dökülen bölgeye, hastanın kendi sağlıklı saçları eklenmektedir. Saç ekimi tamamen kişiye özel planlanır ve uygulanır. Saç ekimi operasyonuyla hastanın genellikle ense bölgesindeki dökülmeye dirençli saç kökleri toplanır ve seyrelme olan ya da tamamen dökülmüş olan kısımlarda açılan kanallara ekilir.
“Saç ekimi sonrası kist oluşur mu?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası kist oluşursa ne yapmalısınız?” ve “Saç ekimini etkileyen faktörler nelerdir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.
Amaç; ekim yapıldığı belli olmayacak doğallıkta, kalıcı bir şekilde saçlı görünüm kazandırmaktır. Bunun için cerrahi yöntemlerle kişinin kendi saç kökleri, kelliğin söz konusu olduğu bölgeye taşınır.
Yapılan araştırmalara göre saç ekimi işleminin en yaygın olarak uygulandığı grup, 50 yaş üzeri erkekler olarak belirtilmektedir. Saç ekimi işleminin, alanında uzman doktorlar tarafından hastane ortamında yapılması tıbbi açıdan en güvenli yoldur.
Her kişinin vücut yapısı, kıl kökleri veya hormonal durumları farklı olmasından dolayı uygulanan cerrahi müdahalenin sonucunda farklılıklar gözetilmesi doğal bir durumdur.
- Uygulama kalite ve özellikleri
- Kişinin anatomik nitelikleri
- Saçın özellikleri
- Kişinin genetik nitelikleri
- Saç köklerin yerleştirilmesi
- Saç ekim Sonrası kişinin özenli davranması
- Ekim yapan doktorun uzmanlık ve deneyim sahibi olması
- Uygulanan saç ekim tekniği
- Saç ekilen kişinin beslenme şekil ve düzeni
- Saç derisi bakım, hijyen ve temizliği
- Davranışsal etkenler
- Saç dökülmesi sebebine ilişkin nedenler
- Stresli yaşam koşulları
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kendinize uygun saç ekimi yöntemini belirlemek olacaktır. Bunun içinde alanında uzman hekimlerden veya sağlık kuruluşlarından onay almanız gerekmektedir. Ayrıca saç ekimi işlemi olan kişilerin, işlemden sonraki süreçte öz bakım ve hijyenlerine oldukça dikkat etmeleri gerektiği uzmanlar tarafından şiddetle önerilmektedir. Ameliyat sonrası ağır sporlar yapmaktan veya kendinizi yoracak fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız. Aynı zamanda beslenme düzeninize de maksimum önemi göstermelisiniz.
Saç ekimi komplikasyonları ve olası yan etkileri oldukça az görülür ve önemsizdir. Ama nedense ülkemizde hiçbir saç ekim sitesinde az da olsa bu konuda bilgi bulamazsınız! Oysa her operasyonda olduğu gibi bu işlemde de bazı minör komplikasyonlar olabilir:
Saç ekimi yapılan bölgede oluşacak pembelik 2-8 hafta kadar sürebilir.
Saç ekimi sonrasında sıklaştırma yapılan yerde mevcut saçlarda birkaç ay sürebilecek geçici bir incelme görülebilir.
Operasyon sonrası hafif sızıntı ve ekim alanında oluşan kabuklanma 7-10 gün içinde yıkamalarla temizlenir.
Verici saha olan ense bölgesinde hafif ağrı FUE operasyonlarından 3-4 gün sonra çıkabilir ve birkaç gün sürebilir; FUT operasyonlarında bu ağrı 5-6 gün sonra ortaya çıkar ve 1-2 hafta sürebilir.
Hissizlik ve uyuşukluk FUE operasyonlarından birkaç hafta sonra geçer, FUT operasyonlarından sonra aylarca kalabilir.
Hafif kaşıntı iyileşme döneminde olabilir ve gerekli ilaçlar ve yıkamalarla giderilebilir.
Hafif şişlik/ödem kafa derisinde, iki kaş arasında 3. gün belirebilir ve yavaşça 3-5 gün içinde atlatılabilir.
Kist oluşumu
Saç ekiminden 2 ay kadar sonra görülebilir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Toplu iğne başından leblebi büyüklüğüne kadar değişik büyüklüklerde olabilen kist, ekim alanındaki sivilcelenme ya da abse şeklinde görülür.
Enfeksiyon hemen hiç görmediğimiz bir komplikasyon olsa da teorik olarak her cerrahi girişimde mümkündür.
Yara izi FUE operasyonlarında asla görülmez, belli değildir. FUT operasyonlarından sonra ensedeki verici alanda ince bir çizgi şeklinde iz kalacaktır.
Saç ekimi operasyonu esnasında saç köklerinin zarar görmesi, saç köklerinin sonradan kafaya alınan bir darbe yüzünden zarar görmesi veya saç köklerinin ekilen bölgede yeteri kadar beslenememesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Saç ekiminin yan etkileri arasındaki ekilen köklerin çıkmaması sorunu genellikle bölgesel saç köklerinin ya da saç köklerinin bir kısmını etkilemektedir. Yara ve yanık izi kamuflajı için yapılan saç ekimlerinde, ekilen bölgedeki doku kaybı sebebiyle daha sık karşılaşılmaktadır.
Saç ekiminin yan etkileri arasında verilebilecek bir diğer sorun ise ekim sonrasında yanlış yöne uzayan saçlardır. Saç ekiminde karşılaşılan bu sorun saç ekim planlamasının doğru yapılamaması, kanalların doğru açıyla açılmaması sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Saç köklerinin ekimi ve planlanması esnasında açılacak olan kanallara doğru açılar verilmesi, ön saç çizgisinin dikkate alınması saç köklerinin doğal yapısında uzamasını sağlayacaktır.
Saç ekimi işlemi sonrası oluşan komplikasyonlardan biri de kisttir. Dermoid kist oluşumu nadiren görülen bir durumdur. Saç ekiminin yan etkileri arasında sayılan dermoid kist saç ekimi esnasında kanalların fazla derine açılması ve saç köklerinin gereğinden fazla derine ekilmesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Saç köklerinde oluşmuş sivilce büyüklüğündeki kalıcı deri kistleri operasyondan birkaç hafta sonra kendini göstermektedir. Dermoid kist oluşumunun engellenebilmesi için, saç köklerinin doğru derinliğe ekilmesi gerekmektedir.
Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.
Kaynakça:
https://www.hairsure.in/are-there-any-complications-with-hair-transplantation