Saç ekimi süreciyle birlikte donör bölgeye tek tek saç greftleri yerleştirilir. Bu durum aslında her bir saç kökü bakımından bir yara açılması anlamına gelir. Dolayısıyla saç kökleri ve derisi bir bakıma oldukça tahriş olmuş durumdadır. Bu tahriş bölgelerin belli bir iyileşme aralığı olacaktır. Bu zaman diliminde yavaş yavaş yaralar kabuk bağlar ve saç ekimi sonrası iltihaplanma görülebilir. Kabuk bağlama sürecinden sonra ise bu kabukların dökülme dönemi başlar. Yaralar kabukları döktüğünde artık iyileşme safhasında önemli ölçüde yol kat edilmiş sayılır. Ancak bazen iyileşme süreci beklenildiği gibi gitmeyebilir.
Süreç içerisinde donör bölgede bir şeylerin yolunda gitmediği sinyali alınabilir. Bu sinyaller alınıyorsa muhtemelen işlemi yapan uzmanların tavsiyeleri ihmal edilmiş olabilir. Bu bakımdan herhangi bir şekilde sorun yaşamamak, saç ekimi sonrası süreci sağlıkla ve konforlu bir şekilde geçirmek uzman tavsiyelerine oldukça dikkat etmeye bağlıdır. Baş arkası bölgesinden alınan saçlar dökülme problemi olan bölgeye transfer edilirken ya da saç greftleri yerleştirilirken tahriş olan kafa derisi, dikkat edilmediği ve özen gösterilmediği takdirde enfekte olabilir. Enfekte olmuş bir saç derisini anlamanın ise bazı yolları vardır.
“Saç ekimi sonrası iltihaplanma olur mu?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası iltihaplanma belirtileri nelerdir?” ve “Saç ekimi sonrası iltihaplanma olursa ne yapmalısınız?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.
Saç Ekimi Sonrası İltihaplanma Belirtileri
Saç ekimi sonrasında gerek bakımların ihmali, gerek uyarıların kulak ardı edilmesi ve ya hassas bir cilde sahip olmaktan kaynaklanmak üzere donör bölge derisinde bir takım değişiklikler meydana gelebilir. Steril olmayan yerlerde yapılan saç ekimlerinde de bu tarz sonuçların meydana geldiği görülebilmektedir. Çeşitli nedenlerle meydana gelmiş olan bu enfeksiyonlar kendilerini bir takım belirtilerle gösterirler. Öncelikle deride meydana gelen yaraların görüntülerinde değişimler olabilir. Bu değişimler enfeksiyon habercisi olabilir. Bunun yanı sıra bu yaralardan iltihap ve akıntı meydana geliyor da olabilir.
Saç ekimi sürecinde ekimden sonra aslında bir miktar kaşıntı meydana gelebilir ve normal karşılanır. Ancak saç ekim sonrası akıntılı yaralara bazen şiddetli kaşıntılar eşlik edebilir. Yaralarda akıntı olmasa dahi şiddetlenen kaşıntılar önemsenmelidir. Yaralarda makul sayılabilecek kabuklanmalardan daha fazla miktarda görülebilir. Yine bu bölgede uzun süreli ve geçmeyen ağrılar enfeksiyonun habercisi olabilir. Bunlardan başka donör bölgede sivilcelenmeler görülebilir. Tüm bu enfeksiyon belirtilerinden bir ya da bir kaçını birlikte yaşayanların vakit kaybetmeksizin hekime müracaat etmesi en doğru adım olacaktır.
Saç Ekimi Sonrası İltihaplanma Ne Yapmak Gerekir?
Herşeyden önce enfeksiyon dikkate alınması gereken ciddi bir durumdur ve ciddiye alınması gerektiği bilinmelidir. Bu nedenle kişi enfekte olduğunu düşünüyorsa hemen işlemi yapan uzmana başvurmalı ve tedavi yoluna gidilmelidir. Bu bakımdan hekim, enfekte olmaya bağlı olarak muhtemelen antibiyotik başlayacaktır. Çeşitli kremler de reçete edebilir. Öncelikle verilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır. Özellikle antibiyotik kullanma kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınmalı, doz atlamamaya çalışılmalı ve saatinde alınmalıdır.
Kremler düzenli kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra hekim muhtemelen farklı tavsiyelerde bulunacaktır. Bu tavsiyelere uyularak iyileşme süreci hızlandırılır. Enfeksiyon fark edildiği anda hekime müracaat ile kolayca çözülebilir, ancak hekime müracaat edilmeyip geç kalınması çok daha zorlu süreçler yaşanmasına sebebiyet verebilir. Tüm bunlara ek olarak, enfekte olan bölge kaşınmamalıdır. El yardımıyla bölgeye dokunmamak da iyi olacaktır. Eller bir çok kir ve bakteriyi bir yerden bir yere kolayca taşırlar. Bu nedenle el ile dokunmamak yerinde olur. Yine sigara ve alkol tüketimi kaçınılması gerekenlerdendir. Çünkü sigara ve alkol tüketilmesi vücudun iyileşme hızını yavaşlatır.
Vücuda adrenalin veren, vücut içi basıncı artıran her türlü aktiviteden kaçınmak bu süreçte önemlidir. Spor yapmak kaçınmak gereken aktivitelerden biridir. Spor esnasında artan nabız ve basınç, zaten oldukça hasar görmüş ve enfekte olmuş köklerin daha da zarar görmesine sebep olabilir. Bunun yanında kafa bölgesinin herhangi bir şekilde sürtünmemesi, sürtünmeden korunması da hızla iyileşme için önemlidir. Yine cinsel aktiviteler vücuttaki uyarılmayı, basıncı artıracağından bir müddet cinsel aktiviteden uzaklaşılması yerinde olur. Doktor tarafından bölgeyi rahatlatıp enfeksiyonu da geçirmeye yardımcı olabilecek çeşitli solüsyonlar önerilmiş olabilir. Bunların kullanımı aksatılmamalıdır. Güneş ışınlarına maruziyetten de kaçınılması yine yerinde olur.
Havuz gibi alanlar kişiyi enfekte etmeye yatkın yerler olduğundan buralardan uzak durmak, toplu alanlarda bulunuldu ise eller yıkamadan krem, merhem, solüsyon gibi sürülecek maddeleri baş bölgesine uygulamamak gerekir.
Son olarak şu bilinmelidir ki, saç ekimi işlemi sonrasında verilen tavsiyelere uygun davranıldığı takdirde bölgenin enfekte olma ihtimali oldukça düşüktür. Elbette bununla birlikte her cerrahi işlemde az da olsa enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon fark edildiğinde hemen edilen müdahale edilerek gerekli ilaçlar başlandığında ve önlemler alındığında süreç daha kolay geçer. Dolayısıyla ihmal edilmemelidir. Öncesinde iyileşme döneminde yaraların kabuk bağladığı süreçte bunların koparılmaya çalışılmaması, kendiliğinden dökülmesinin beklenmesi de önemli bir detaydır. Steril bir ortamda geçirilmiş saç ekim işlemi süreci, hekim tavsiyelerine uyularak devam ettirildiğinde, enfeksiyon yaşama ihtimali oldukça düşüktür ve süreç başarıyla tamamlanabilir ve kişi memnuniyetle yeni saçlarına kavuşabilir.
Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.
Kaynakça:
https://www.chicagohairinstitute.com/blog/2017/05/18/the-risk-of-infection-after-182205