Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişilerin saç ekimi sonrası süreçte en merak ettikleri konu gündelik hayat bakımından hayatlarının ne kadar etkilenip etkilenmeyeceği olmaktadır. Elbette hiçbir hasta sosyal hayattan uzak kalmayı, belli aktiviteleri yapamamayı istemez. Saç ekimi cerrahi bir süreç olduğundan elbette saç ekimi öncesi ve sonrasında yapılmaması gereken bazı hususlar bulunur. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ile saç ekimi sonrası oluşan memnuniyet yükselir. Ancak bu dikkat edilecek konuların yapılması çok zor ve ya çok kısıtlayıcı olduğunun düşünülmesi yanlıştır. İlk iki hafta ile bir ay arası kafa bölgesine daha çok dikkat edildikten sonraki süreçte kısıtlamalar önemli ölçüde azalır.
Saç ekimi yaptırıldığında bir miktar dikkat ve özen ortaya çıkan sonucun çok daha memnun edici olmasını, yeni saçların saç köklerine çok daha iyi tutunmasını ve böylece oldukça sağlam bir şekilde tamamen kişinin kendi saçı olarak rahatça kullanımını sağlar. Saçları yıkamak, fırçalamak, taramak ya da duş almak bu ilerleyen dönemde hiçbir fark oluşturmaz. Saç ekimi yaptıran kişilerin çokça sorduğu sorulardan biri de denize ya da havuza girip giremeyecekleri konusudur. Deniz ve havuza girebilmek için bir takım şartların oluşması gerekebilir.
“Saç ekimi sonrası havuza girilir mi?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası havuza girmek riskli mi?” ve “Saç ekimi sonrası ne zaman havuza girilir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.
Saç Ekiminden Sonra Havuza Girmek Riskli mi?
Saç ekimi sonrası belli bir iyileşme sürecini gerektirmektedir. Saç ekimi işleminde ense köklerinden alınan saçlar ya da saç greftleri, saç ekilmesi hedeflenen bölgeye milimetrik çalışılarak konulmaktadır. Bu sebeple kafa derisi üzerinde küçük küçük pek çok yara açılır. Bu yaralar ağrı ve acı bakımından hastayı zorlamaz ve yeni kullanılan teknolojiler ile hekimlerin tavsiye edeceği ilaçlar alındığında ağrı ve acı oldukça tolere edilebilir düzeyde kalır. Zaten kısa bir süre sonra da hiç ağrı ve acı oluşmaz. Ancak bu yaraların iyileşme sürecinde kesinlikle bazı ayrıntılara dikkat etmek ve özen göstermek gerekir. Bunlardan biri de saç ekiminden sonra havuza girme konusundadır. Aslında temelde saç ekiminden sonra havuza girdiğinizde başınız bakımından çok da bir risk yok gibi görünür. Ancak havuz suyunda bulunan klor ve diğer kimyasallar devam eden iyileşme süreci bakımından bir miktar sorun oluşturabilir. Öncelikle saç ekiminden sonra saç derisinde bulunan yara ve kabuklanmalar nedeniyle ilk etapta havuza girilmesi önerilmez.
Havuza girildiği takdirde açık bulunan yaralar bakımından enfekte olma riski yüksek bulunur. Ayrıca aktarılan saçlar ya da saç greftleri ciddi anlamda zarar görebilir ve buna bağlı olarak saç kayıpları yaşanabilir. Bu ilk dönem havuza girilmemesi hususunda saç ekiminde kullanılan yöntem süreyi belirlemek konusunda oldukça önemlidir.
Saç Ekiminden Sonra Ne Kadar Süre Havuza Girilmez?
Saç ekiminde kullanılan yöntemlere göre havuza girilmemesi gereken süre değişkenlik gösterebilir. Saç ekiminde FUT tekniği tercih edildi ise yaraların iyileşerek kabuk bağlama ve bu oluşan kabukları atma, yani iyileşme süreci 4-6 hafta arasında bulunur. Bu süre zarfından sonra 1-2 ay daha havuzdan uzak durmak en iyisidir. Zaten yeni saçların da havuzda bulunan klordan oldukça etkilenme durumu söz konusu olmaktadır. Havuzdan bu bakımdan da kaçınmak gerekir. Bununla birlikte saç ekimi sırasında diğer daha yeni yöntemler tercih edilmiş olabilir. Burada belirtmek gerekir ki yöntemler hastanın saçlı deri yapısına göre belirlenmekte olup cerrah tarafından en uygun yöntem tercih edilir. Hastanın saç ekiminde derisi uygun olması sebebiyle FUE ya da DHI tekniği uygulanmış ise uygulama yapılan bölgenin iyileşmesi bir miktar daha hızlı olmaktadır. Dolayısıyla yaklaşık 2 hafta içerisinde kafa derisinde işlemden dolayı oluşan yaralar kabuk bağlamış ve bu kabuklar düşmüş olurlar. Bu yöntemde havuza dönmek daha hızlı olabilir. Ancak yine de işlemi yapan cerraha her durumda havuza ne zaman girilebileceği danışılmalıdır.
Bununla birlikte yeni saçların güneşten korunması en gerekli hususlardan biridir. Dolayısıyla eğer havuza girilecekse ve bu havuz açık bir havuzsa, mutlaka güneşten korunmak için gerekli tedbirlerin de alınıyor olması gerekir. Özellikle havuz içinde baskı uygulamayacak şekilde rahat ve genişçe takılmış bir şapka bu korunma için uygun olabilir. Geniş ve rahat bir bone de bu iş için kullanılabilir. Hekimce onaylanan güneş kremleri, spreyler de kullanılması düşünülebilir. Elbette bu durumlar denize girmek isteyenler bakımından da geçerli olacaktır. Deniz suyundaki tuzluluk da ilk etapta saç kökleri bakımından zarar verici olabileceğinden kaçınmayı gerektirir. Yine güneşten korunma da saç ekimi yaptırıp da denize girmek isteyenler bakımından oldukça önemlidir.
Denize ve havuza girmek isteyen, yaz aylarını kaçırmak istemeyen bazı hastalar saç ektirme işlemini yaz aylarına rastlamayacak şekilde, sonbahar ya da kış aylarında yaptırmayı tercih etmektedirler. Elbette bu da bir alternatiftir. Saç ekimi ister yazın ister kışın yapılsın, işlem sonucu başarının artması, memnuniyet duyulması için tüm bu hususlara ve hekimce tavsiye edilen tüm hususlara özenle dikkat etmek gerekecektir.
Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.