Saç ekim işlemi hastanede yatmayı gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. Saç ekim işlemi sonrasında kişi evine ya da oteline normalde olduğu gidebilmektedir. Saç ekim işlemi çok kolay bir işlem gibi gözükse de saç akim işlemi sırasından kişinin kendini huzursuz ve rahatsız hissetmemesi için anestezi veya yüzeysel sedasyon kullanımı gerçekleştirilmektedir. Saç ekim işlemini gerçekleştiren uzman hekiminin tüm tavsiyelerine uyulması gerekmektedir. Uyulmaması halinde saç ekim işlemi olumsuz sonuçlanabilmektedir.
Saç ekim işlemi sonrasında üç ay boyunca makine ile tıraş yapılmaması gerekir. Üçüncü aydan sonra makine ile tıraş yapılması uygun olacaktır.
Saç ekim işleminden üç ay sonra ekilen saç kökleri artık tamamen adapte olmuş olacağından yapılacak saç tıraşı işlem yapılan köklere zarar vermeyecektir. Kesim sırasında saç köklerine çok yakın kısımdan kesim yapılmaması gerekir. Ekim yapılan bölgeye çok yakın bir kısımdan saç kesimi gerçekleştirilmesi köklere zarar verebilmektedir. Bu tarz hususlara dikkat ederek saç köklerinize zarar vermeden tıraş yapabilirsiniz.
İlk üç öncesinde kesinlikle tıraş yapılmaması gerekmektedir. Üç aydan önce yapılan tıraşlarda saç kökleri henüz bulunduğu alana yerleşmediğinden köklere zarar verilebilir. Zarar gören saç kökleri tekrar kullanılamazlar bu nedenle hekimin tavsiyelerine uyarak üç ay geçtikten sonra saç tıraşını yapabilirsiniz.
“Saç ekimi sonrası berbere ne zaman gidilir?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Tıraşsız saç ekimi nasıl yapılır?” ve “Tıraşsız saç ekimi için kimler uygun bir adaydır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.
Tıraşsız Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Tıraş olmadan saç ekimi yapılabilir mi sorusunun cevabı evet yapılabilir olacaktır. Tıraşsız saç ekimi yöntemini tercih eden kişilerin ön, yan ve üst saç kısımları tıraş edilmeden saçın şekli ve uzunluğu bozulmadan yapılan saç ekim işlemidir. Bu tarz saç ekim işleminde yalnızca saç köklerinin alınacağı kışım tıraşlanarak saç kökleri alınmaktadır. Ense kısmının tıraşlanması diğer saçların uzunluğu ile kamufle edilebilmektedir.
Tıraşsız saç ekim işleminde planlama oldukça önemlidir. Uzman hekimin yapacağı planlama ile tıraşsız saç ekim işlemi gerçekleştirilir. Tıraşsız saç ekim işlemi iki şekilde yapılabilmektedir. FUE ve DHI yöntemleri saç ekim işlemi yapılacak kişinin hangi tekniğe uygun olduğunun belirlenmesi ile analizlerin sonucunda işlemi gerçekleştirecek uzman hekim tarafından tüm analizlerin ışığında belirlenir ve daha sonrasında bu bilgiler saç ekim işlemi gerçekleştirecek olan hastaya aktarılır. FUE tekniği ile saç ekim işlemi gerçekleştirilirken tek seans içerisinde en fazla 4000 saç kökü ekimi gerçekleştirilir. DHI tekniği ile yapılan saç ekim işleminde ise bir seans içerisinde 3000 saç kökü ekimi gerçekleştirilmektedir. Tıraşsız saç ekim işleminin planlanmasıyla hazırlık aşamasına geçilebilir.
Saçların yıkanması ve steril hale getirilmesiyle saç kökleri toplanır daha sonrasında kanallar açılarak saç kökleri bu kanallara ekilir. Saç ekim işlemi tamamlandıktan sonra bandaj ile işlem yapılan bölge kapatılır. Daha sonrasında ise pansuman ve ilk yıkama için bandaj açılır. Saç ekim işleminden sonra gerekli bakımların eksiksiz bir şekilde yapılması gerekir.
Saç ekim işleminin ardından oldukça hassas hale gelen saç derisi ve saç köklerinin uzaması ve iyileşme sürecini arttırmak için gerekli bakımların yapılması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde saç ekim işlemi gerçekleştirilen hastaların işlem sonrasında büyük bir dikkatle hekiminin talimatlarını yerine getirmesi gerekmektedir.
Tıraşsız Saç Ekimi İçin Kimler Uygundur?
Tıraşsız saç ekimi ile tıraşlı saç ekimi arasında bazı farklılıklar vardır bu farklılıklar sebebiyle bazı kişiler tıraşsız saç ekim işlemini tercih edebilmektedirler. Tıraşsız saç ekim işlemi yapılması sosyal baskıyı azaltacağından ve bu yöntemde saç kazıma ya da kısaltma gibi hiçbir işlem yapılmadığından saç ekimi yaptıran kişi normal günlük hayatına rahat bir şekilde devam edebilecektir. Saç stili bozulmadan saç ekim işlemi gerçekleştirileceğinden özellikle kadınların tercih ettiği bir yöntem olmuştur.
Saç ekim işleminin yapıldığı bölgeler kolaylıkla kamufle edilebilir. Saç ekim işlemi yaptıracak kadınlarda saç kazımak gibi bir sorun olmayacağından bu yöntem sıklıkla tercih edilmektedir. Tıraş yapılmadığından saçların temizliği çok önemlidir. Enfeksiyon risklerine karşı çok iyi bir şekilde işlem yapılan alanların korunması gerekmektedir.
Tıraşsız saç ekim işlemini tıraşlı saç ekim işleminden ayıran en önemli özellik ise işlemin daha zorlu olmasıdır. Zaman ve sabır gerektiren tıraşsız saç ekim işlemi kliniklerde çok az yapılmaktadır. Tıraşsız saç ekim işleminin fiyatı da tıraşlı saç ekim işleminin fiyatına oranla biraz daha yüksektir. Tüm bu farklılıklara rağmen tıraşlı ya da tıraşsız saç ekimi işlemi tercih etmek hastanın ve uzman hekiminin kararına kalmıştır. Tıraşlı saç ekim işleminde olduğu gibi tıraşsız saç ekim işleminde de öncesi ve sonrasında uyulması gereken kurallar bulunmaktadır. Tüm bu kurallara uyulması halinde bir yıl süren saç ekim sürecinin tamamlanmasının ardından saç ekim işlemi gerçekleştirilen hasta sağlıklı ve gür saçlarına kavuşacaktır. Hekimin tavsiyelerine ve kurallara uymayan gerekli bakımları yapmayan hastaların saçın ekim işlemleri olumsuz gerçekleşecek ve iyileşme süresi oldukça fazla uzayacaktır. Verilen emeklerin boşa gitmemesi için uzman hekimin verdiği tavsiyelere eksiksiz bir şekilde uyarak saç ekim işleminin olumlu sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.
Kaynakça:
https://www.winikaclinics.com/unshaven-long-hair-transplantation