Saç Ekimi Kimlere Yapılır ya da Yapılmaz?

Kimlere saç ekimi yapılmalı ya da bu ekim işlemi kimlere yapılmamalı? Farklı nedenlerle saçlarını kaybeden insanlar basit bir operasyonla tekrar saçlarına kavuşabiliyorlar. Günümüzde saç ekimi operasyonu son derece basit bir işlem haline geldi ve hemen herkese yapılarak oldukça başarılı sonuçlar elde edilmeye başlandı.

“Saç ekimi kimlere yapılır ya da yapılmaz?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi en erken kaç yaşında yapılır?” ve “Farklı sağlık sorunları olan kişiler saç ekimi yaptırabilir mi?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Özellikle geliştirilen son yöntemler ile kişilerin kafalarında herhangi bir yara izi bırakmadan saç kökleri alınıp ve bu saçlar istenilen noktalara başarılı bir şekilde naklediliyor. Saç ekimi için kullanılan türlü yöntemler olsa da FUE ve DHI teknikleri çağımızda en sık kullanılan yöntemler olarak kendilerini ön plana çıkartmayı başarıyor.. DHI tekniğinde saç kökleri tek tek toplanarak farklı isimlerdeki kalemlere aktarılır ve ekim işlemi kanal açılmasına gerek kalmadan direkt olarak gerçekleştirilir. FUE yönteminde kanal açıldıktan sonra saç kökleri tek teker teker toparlanır ve ihtiyaç duyulan bölümlere itina ile nakledilir.

Saç ekimi bazen sakıncalı olabilir. Bunun ana nedeni, saç nakli yapılacak kişinin sağlığı nedeni ile istenmeyen durumlar oluşabileceğinden farklı nedenlerle risk altında olmasıdır. Saç ekiminin sakıncaları, riskleri nelerdir? Saç ekimi için hangi kişilere işlem yapılabilir ve hangi kişiler için bu işlem uygun olmayabilir? Tüm detayları sizler için derledik.

Doğuştan Saçı olmayan İnsanlar

Saç ekimi için gerekli saç kökleri genellikle ensenin alt bölgelerinden alınır. Eğer burada yeterli done elde edilemezse sırası ile sakal bölümüne, orada da yeterli veri alınamazsa bu seferde vücut, göğüs gibi vücudun diğer bölümlerine yönelme gereği hissedilir. Enseden alınan saç kökleri daha görünür alanlardaki saçsız noktalara ekilir. Vücudun diğer bölümlerinden alınan sakal ve tüyler ise daha çok saçın görünmeyen arka bölümlerinde kendilerine yer bulur. Bu nedenle kişinin kendisinden alınan saçlar oldukça önemli. İlgili kişinin doğuştan saçı yoksa kişiden saç kökü alınması mümkün değildir. Saç kökü alınamadığında saç ekimi söz konusu değildir. Bu nedenle doğuştan saçı olmayan insanların için ne yazık ki bu işlem yapılamaz.

Farkı Sağlık Sorunları Olan İnsanlar

Saç ekimi hızlı ve başarılı bir şekilde yapılmasına rağmen son derece ciddi bir operasyondur. Saç ekiminde başarı oranının yüksek olması, kişilerin bu işlemi basit olarak görmelerine neden olabiliyor. Bunun dez avantajları da ciddi şekilde değerlendirilmeli. Aksi takdirde hiç istenmeyen sorunlar ortaya çıkacaktır. İşlem küçükte olsa bir çeşit ameliyat olduğu için ciddi sağlık sorunları olan insanların saç ekimi yaptırmalarından kaçınmaları gerekli. Bu işlemden önce mutlaka mevcut rahatsızlığının doktoruna danışmalıdır.

Kalp hastalığı, Şeker, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi farklı kronik hastalıkları olan kişiler saç ekimi yaptırmamalı. Bunun sebebi bu hastalıkların uygulanacak anesteziye reaksiyon verebilme ihtimalinin olmaması veya farklı riskler taşımasıdır. Bu riskler insanların hayatını tehdit edecek düzeylerde bile olabilir.

Kronik hastalığı olan bazı kişiler için durum farklı daha da olabilir. Özellikle hastalığı düşük seviyede olan kişiler, doktorlarından tıbbi açıdan onay aldıktan sonra saç ekimi uzmanları ile görüşüp, işlemi gerçekleştirmeleri mümkündür. Saç ekimi, hem hekimlerinin hem de saç ekimi uzmanlarının işlemin herhangi bir riski olmadığını belirterek onay verdikten sonra yapılabilir.

Anesteziye karşı duyarlılığı bulunanlar

Saç ekiminde genellikle lokal anestezi yöntemi kullanılır. Nadiren bazı hastalarda genel anestezi tercih edilir. Operasyonda her durumda anestezi yapılır. Anestezi yapılmadan önce ilgili kişi anestezi uzmanı tarafından muayene edilir ve kişinin anesteziye uygun olduğu uzman hekim tarafından belirlenirse anestezi uygulanır. Bu sadece saç ekimi için değil tüm cerrahi operasyonlar için de geçerlidir.

Bazı kişilerin vücut alışkanlıkları anesteziye uygun olmayabilir. Saç ekimi cerrahi bir işlemdir ve anestezi olmadan son derece ağrılıdır. Kişilerin bu acıya dayanması mümkün olmadığından bu tür kişilere saç ekimi yapılamaz.

Uzman Doktor ve Klinik Seçerken Dikkatsizce Davranan Kişiler

Saç ekimi günümüzde birçok farklı yerde yapılabilmektedir. Bu seçeneklerden bazıları tezgah altı yerler olarak bilinir. Ortam steril değildir ve süreç ciddi sağlık risklerine neden olur. Uzman cerrahın da ciddi bir kalite sorunu var. Bu nedenle başarılı saç ekimi olasılığı son derece düşüktür.

Saç ekiminden önce uzman cerrah ve seçilecek klinik, işlemin başarısı ve kişinin sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle uzman cerrah seçerken dikkatsiz olanların yaptığı saç ekimi başarısız olur. Saç ekimi yaptıracak kişilerin, bu alanda öne çıkan ve kaliteli işlemleri yaptığı bilinen cerrahları tercih etmesi çok önemlidir. Dolayısıyla mutlaka derin bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Hepatit C ve HIV Virüsü Olan Kişiler

Hepatit C ve HIV gibi kan yoluyla bulaşan hastalıkları olan kişiler saç ekimi yaptıramazlar. Bu hastalıklar son derece tehlikeli olduğu için hem hasta hem de uzmanın ve diğer hastaların sağlığını korumak adına böyle bir işlemin yapılması mümkün değildir. Ancak Hepatit B hastalarının doktorlarının rızası ile saç ekimi yaptırmaları mümkündür. Ancak Hepatit B hastaları için saç ekim bölgesi son derece steril olmalıdır. Bu hastalar için işlem özelinde ayrı bir prosedür uygulanır.

24 Yaşın Altındaki İnsanlar

Saç dökülmesi belli bir yaşa kadar devam eder. 22 yaşına kadar meydana gelen saç dökülmesi 1 veya 2 yıl daha sürebilir. Bu nedenle uzmanlar saç ekimi için en erken yaşın 24 olduğunu söylüyor. Ekilen alan dışındaki mevcut alanlar erken yaşta dökülmeye maruz kalabilir.

Hemofili Hastaları

Hemofili, normal kan pıhtılaşmasının olmamasına bağlı bir hastalıktır. Saç ekimi de cerrahi bir işlem olduğu için hemofili hastaları için risk oluşturabilir. Bu hastalar önce doktorlarına danışmalı ve ardından kan pıhtılaşma testi yaptırmalıdır . Bu testin sonucu saç ekimine uygunsa ve uzman cerrah işlemi onaylarsa hasta saç ekimi yaptırabilir.

Kaynakça:

https://academic.oup.com/asj/article/33/1/128/209891

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/transplant#:~:text=Men%20and%20women%20of%20all,thinning%20area%20of%20your%20scalp

Be the first to write a review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

;