Diş Çekiminden Kaç Gün Sonra Protez Takılır?

Diş protezleri, çeşitli sebeplerle eksilen dişlerin yerinin tamamlanması için yapılan yapay dişlerdir. Diş protezleri diş eti dokusunun sağlığını ve estetiğini korumak için de gereklidir. Diş kaybının pek çok farklı sebebi olabilir. Bazen bir kaza sonucu, bazen de diş eti hastalıkları yüzünden meydana gelebilir. Ayrıca ağız temizliğine önem verilmediği durumlarda diş çürükleri de diş çekilmesinin nedenleri arasında yer alır.

“Diş çekiminden kaç gün sonra protez takılır?” sorusu diş tedavisi olacak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Diş çekimi sonrası süreç nasıldır?” ve “Diş çekimi sonrası protez ne zaman takılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Diş protezleri, sabit ve hareketli protezler olarak iki ana başlıkta sınıflandırılmaktadır. Her iki diş protezinin de süreçleri, tercih edilme sebepleri ve iyileşme süreleri birbirinden farklılık göstermektedir.

Sabit protezlerin nihai halini alabilmesi için dört temel aşamanın tamamlanması gerekir. Bu aşamalar ölçü alınması, alt yapı provası, porselen prova, cila ve simantasyon (yapıştırma) olarak sıralanabilir. Tabii bu aşamalardan önce, çekilen dişin yerinin iyileşme sürecinin de tamamlanmış olması gerekir. Bu da hastadan hastaya değişmekle beraber, hastanın sağlık durumuna, sigara kullanımına, kanının pıhtılaşma hızına göre farklılık gösterebilir. Bu süreç 1 hafta içinde tamamlanabileceği gibi, protez işleminin yapılmaya başlaması için 1 ay kadar bir süreye de ihtiyaç duyulabilir. Aynı zamanda yapılan provaların ne kadar sağlıklı ve doğru bir şekilde yapıldığı da oldukça önemlidir. Bu provaların amacı, doğru ölçünün alınıp alınmadığının kontrolüdür. Dolayısıyla doğru ölçü alınmadığı durumlarda süreç uzayacaktır.

Hareketli protezler ise hasta tarafından takılıp çıkarılabilen ve yine eksik dişlerin tamamlanması için kullanılan diş protezleridir. Hastanın tam dişsizlik durumunda tercih edilen total protezler, parçalı diş kayıpları için kullanılan parsiyel protezler, tam diş kayıplarında dişsiz süre geçirilmek istenmediğinde kullanılan immediyat protezler ve var olan dişin üzerine yapılan diş üstü protezler olarak dört ana grupta incelenebilir. Yine bu protezlerin takılabilmesi için dişteki gerekli tüm çekim işlemlerinin tamamlanmış olması ve diş eti iyileşmesinin sağlanmış olması gerekmektedir. Bu süre de daha önce belirttiğimiz gibi hastadan hastaya göre değişebilmektedir.

Son yıllarda diş kaybı tedavisi için en çok tercih edilen yöntemlerden biri de implant tedavisidir. İmplant tedavisinin yapılabilmesi için de çekilen dişin kökünün yer aldığı kemiğin tam iyileşmesi önemlidir. Kemik defektlerinin iyileşmesi hastadan hastaya değişebilmek ile ortalama 3 ile 6 ay arası sürdüğünü söylemek mümkündür. Ayrıca hastanın yapısı gereği sinüs lifting işlemi de yapılacaksa, 6 ay süre ile beklenmesi gerekebilir.

Hastanın yapısı, varsa diğer hastalıkları ve ağız bakımına verdiği önem protez tedavisine başlayıncaya kadar geçen bekleme süresinin etkileyen en önemli faktörlerdendir. Böyle bir tedaviye başlanıldığında, bekleme süresinin 6 aya kadar uzayabileceği her zaman göz önünde tutulmalıdır. Diş çekiminin ertesinde, diş hekimi ile planlanan kontrollere uyulması ve diş hekiminin önerdiği tedaviyi kolaylaştırıcı hususlara dikkat edilmesi de bu sürenin kısaltılmasında önem arz eder.

Kaynakça:

https://www.mdcenteroms.com/dental-implant-wait-after-extraction

Be the first to write a review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

;