“Diş kanal tedavisi ağrılı mıdır?” sorusu diş tedavisi olacak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Kanal tedavisi nasıl yapılır?” ve “Kanal tedavisi sonrasında ağrı olur mu?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.
Kanal tedavisi, dişin içindeki sinir ve damarların bulunduğu doku (pulpa) ve periapikal dokuların hastalıklarının tedavisini sağlamak amacıyla yapılan bir işlemdir. Başka bir deyişle diş kanal tedavisi, diş sinirlerindeki problemin ve diş çevresindeki dokuların kanal tedavisi yöntemiyle iyileştirilmesidir. Bu uygulama ile dişler ağızda kalmış olur. Her ne kadar eskisi kadar sağlıklı bir diş olmasa da fonksiyon ve estetik kaybın önüne geçilmiş olur. Dişin kök kısmındaki çürük sebebi ile meydana gelen iltihaplardan, kanallar temizlenerek kurtulunur. Temizlenen kısım doldurularak tedavi işlemi tamamlanmış olur. Hasta olan dişin tedavisi ile enfeksiyonların diğer diş dokularına verebileceği olası zararın da önüne geçilmiş olur.
Kanal tedavisi ile ilgili en çok karşılaşılan sorulardan biri de tedavinin ağrılı olup olmadığı konusudur. Diş kanal tedavisine ihtiyaç duyulmasının en önemli nedeni çürüklerdir. Diş çürükleri oldukça yoğun bir ağrıya sebep oldukları için, hastalar da bu ağrıdan kurtulmak için yeni bir ağrı çekip çekmeyeceklerini merak ederler. Kanal tedavisi ağrılı bir uygulama değildir. Hatta tam tersine, belirttiğimiz gibi çok ağrılı olabilen diş çürüğünün tedavisi için uygulanır. Kanal tedavisinin yapılacağı diş ve çevresindeki dokular, uygulama başlamadan önce lokal anestezi ile uyuşturulur. Uyuşukluğun başlayıp başlamadığı diş hekimi tarafından kontrol edildikten sonra, kanal tedavisi işlemi başlar. Lokal anestezi sayesinde tedavi sırasında herhangi bir ağrı hissedilmese de çok sık olmamakla beraber bazı vakalarda hastaların bir rahatsızlık hissi duyduğu gözlemlenmiştir. Bu durum çok rahatsızlık verici bir noktaya ulaşırsa da yardımcı anesteziler ile kolaylıkla giderilir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, dişin ve çevresindeki dokuların uyuşturularak yapıldığı bir işlem olduğundan, diş kanal tedavisi ağrılı bir işlem değildir. Aksine, çürükten kaynaklanan ağrının giderilmesi için yapılır. Bunun istisnasını oluşturabilecek durum çok ağrılı ve enfeksiyonlu dişlerin tedavisinde görülebilir. Yoğun enfeksiyondan dolayı uyuşma sorunu yaşayan hastalar olabilmektedir. Böyle durumlarda da daha gelişmiş uyuşturma yöntemlerinin kullanılması mümkündür.
Diş Kanal Tedavisinin Aşamaları Nelerdir
Diş kanal tedavisinde bazı aşamalar mevcuttur. Tedavinin başarısındaki en önemli kriter, dişin iç kısmında oluşan bakterilerin ve bakterilerden kalan artıkların ve toksinlerin tamamen temizlenmesidir. Bu temizlik yapılmadan başlanan tedavi, vücutta enfeksiyon görülmesine sebep olabilir. Ayrıca hasta dişte daha önceden yapılmış bir dolgu varsa, bu dolgu da tamamen çıkarılmalıdır. Tüm süreçte diş kökünün temiz tutulması için de dezenfektanlar kullanılır.
Diş çürükleri veya diş kökü iltihapları, acısının çok yüksek bir biçimde hissedildiği hastalıklardır. Bazı durumlarda, iltihap ve ağrı o kadar dayanılmaz bir noktaya gelir ki dişin çekilmesi talep edilir. Ancak, diş fonksiyonunun kaybolmaması ve estetik bir problem yaşanmamsın adına mümkün olduğunca dişin korunması gereklidir. Bu noktada öne çıkan kanal tedavisi, diş ve çevresi uyuşturularak yapılan bir işlem olduğundan, ağrısız bir tedavi yöntemi olarak ön plana çıkmaktadır.
Kaynakça: