Saç Ekimi Sonrası Beslenme Önerileri

Saç ekimi, öncesinde ve sonrasında birçok unsura dikkat etmeniz gereken önemli bir işlemdir. Saç ekimi sonrası beslenme tercihleri için doktorunuzun önerilerine dikkat etmeniz çok önemlidir. Doktorunuzun talimatlarına uymanız, saç ekimi başarısını olumlu olarak etkileyecektir. Saç ekimi sonrasında beslenme en önemli adımlardan biridir. Doğru gıdaları tüketmek, hücre yenilenmesini ve artışını sağlayacağı için önemli bir yere sahiptir. Doku iyileşmesini hızlandıracak, saç kalitesini arttıracak, saç dökülmesine engel olacak vitaminleri beslenme programına almak bu süreçte önem taşır. Antioksidan yiyecekler ise vücuttan toksinlerin atılmasını ve vücut için zararlı maddelerin atılmasını sağlar.

“Saç ekimi sonrası beslenme önerileri nelerdir?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekiminde su içmenin önemi nedir?” ve “Saç ekimi sonrası beslenme nasıl olmalıdır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç Ekimi İşleminde Su İçmenin Önemi

Su içmek vücuttan toksinlerin atılması, vücuda oksijen taşınması, kan dolaşımı hızlandırması açısından önemlidir. Böylece hücre yenilenmesi sağlandığı için su içmek her daim olduğu gibi saç ekimi sonrası da önemini korur. Saç ekimi operasyonundan sonra su içmek bu olumlu etkileri sebebiyle uyulması gereken başlıca kurallardan biri olarak sayılabilir. Günde en az iki litre su içmek gerekir. Yeterli miktarda su içmek, aynı zamanda vücut ısısını da kontrol ettiği için bu süreci olumlu etkiler.

Saç Ekimi Sonrası Beslenmede Neler Tercih Edilmeli?

Saç ekimi sonrası beslenmede; protein, mineral, vitamin açısından yüksek içerikli besinler tercih edilmelidir. Bu besinler saç kalitesini ve yapısını olumlu etkileyen, hücre yenilenmesini ve hücre sayısını arttırdığı için ekilen saçların gelişmesi ve uzaması konusunda da çok önemli bir yere sahiptir.

Kolajen içeren yiyecekler, saçların uzaması, işlem yapılan bölgenin hızlıca iyileşmesi, stres kaynaklı oluşabilecek dökülmelerin önüne geçmesi, saç derisinde yaşanan kuruluk ve kaşıntı gibi yan etkilerin azalması ve yaraların hızlıca iyileşmesini sağlamak açısından çok önemlidir.

Bu süreçte önemli bir yere sahip olan doğru beslenme ile gerekli bazı vitamin ve mineralleri besinlerden alabileceğiniz gibi harici olarak da alabilirsiniz. Gelin bu süreçte vücudumuza yararlı olacak ve tüketmeniz gereken yiyeceklere birlikte göz atalım ve hangi yiyeceklerde hangi yararlı içerik bulunduğunu birlikte görelim.

Hangi Yiyeceklerde Neler Bulunur?

Özellikle B grubu vitaminleri içeren B vitamini takviyesi, tam tahıllı ürünler, yumurta, süt, balık, yoğurt, kırmızı et, kuru baklagiller, ıspanak, brokoli gibi yeşillikler, portakal, limon gibi meyveler bu süreçte çok etkilidir. Bunun yanında demir içeren gıdalar; hindi, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları, lahana, ıspanak gibi yeşil sebzeler bu süreçte vazgeçilmez yiyeceklerinizden olmalıdır. Çünkü demir eksikliği saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Çinko içeren gıdalar da eksikliği sebebiyle saç dökülmesi neden olabilmektedir. Bu sebeple ıspanak, kırmızı et, sarımsak, kabak çekirdeği, yer fıstığı gibi ürünleri bu süreçte tüketmek, doku onarımı ve kolajen üretimi açısından da çok önemlidir.

Antioksidan özelliğe sahip olan E vitamini, yaraların iyileşmesinde çok önemlidir. E vitaminini harici olarak alabileceğiniz gibi, yapraklı sebzeler, kuruyemişler, zeytinyağı gibi ürünlerden de alabilirsiniz. C vitamini de vücuttaki yaraların iyileşmesi için önemli bir yere sahiptir. Özellikle stres kaynaklı saç dökülmesinin önüne geçme özelliği ile bilinen C vitamini; turunçgil grubunda ve yeşillik, biber gibi sebzelerde bulunur.

A vitamini hücrelerin büyümesi ve gelişmesi için tüm vücut için gerekli bir vitamindir. Bu sebeple saç ekimi işleminde de kullanılması uygun olan vitaminlerden biri sayılır. A vitaminini süt, peynir, yoğurt, havuç, ıspanak, pırasa gibi yapraklı sebzelerden alabilirsiniz.

Saç ekimi sonrası beslenmeye dikkat etmek kadar beslenme düzenine dikkat etmekte önemlidir. Uzun süre aç kalmamak gereklidir. Bunların yanında kötü alışkanlıkları sınırlandırmak ve hatta bırakmak tedaviyi olumlu olarak etkileyecektir.

Kaynakça:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2956960/

https://www.getfue.com/hair-transplantation/post-op

Be the first to write a review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

;