Saç ekimi, öncesinde ve sonrasında özen gösterilmesi gereken bir uygulamadır. Hem kıl köklerinin alındığı donör bölgesine hem de saç ekiminin yapıldığı kafa derisine son derece dikkat etmek gerekir. Bu özenin başında, alınacak darbelerin önüne geçmek gelir. Özellikle uyurken ekim yapılan bölgenin, herhangi bir yere değmemesi ve zarar görmemesi gerekir. Bunun için öncelikle kafa derisine değmeyen bir yastık tercih etmelisiniz.
“Saç ekimi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası uyku pozisyonu nasıl olmalıdır?” ve “Saç ekimi sonrası terleme ekime zarar verir mi?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.
Saç Ekimi Sonrası Uyku Pozisyonu
Gece yatarken yüz üstü yerine sırt üstü yatmanız saç ekimi yapılan bölgeyi korumanız açısından önemlidir. Saç ekimi işlemi yapıldıktan sonra, kafanızla teması önlemek adına, düğmeli yada fermuarlı giysiler giymeniz yararlı olacaktır. Kafa derinize değecek tişört, kazak gibi yiyecekleri birkaç hafta kullanmamanız, ekim yapılan kıl köklerini korumak açısından önemlidir. Unutmayın, saç ekimi yapılan bölgeye uygulanan her temas, kıl köklerinin zarar görmesine ve tedavi sonucunun olumsuz etkilemesine neden olur.
Saç Ekimi Sonrası Terleme
Saç ekimi işlemi yaptırdıktan sonra; ağır fiziksel spor aktivitelerinden, cinsel ilişkiden ve hamam, yüzme, solaryum, sauna gibi sıcak ve ıslak aktivitelerden ve tüm kuaför işlemlerinden uzak durmanız gerekmektedir. Özellikle terlemeye ve kan basıncını yükseltmeye neden olan aktiviteler, bu dönemde kafa derisinde ya da donör olan bölgede enfeksiyona neden olabilir. En az bir hafta bu aktivitelerden uzak durmak çok önemli bir unsurdur.
Saç Ekimi Sonrası Tıraş ve Boyama
Saç ekimi işleminden sonra saç kazıtma, boyama, tıraş etme gibi işlemlerden uzak durmak, kıl kökleri açısından hayati önem taşımaktadır. Saç ekiminden birkaç hafta sonra saçları kazımamak koşuluyla, makasla kıl köküne zarar vermeden kesebilirsiniz.
Saç Ekimi Sonrası Saç Yıkama
Saç ekimi işlemi yapıldıktan sonra, işlemin yapıldığı bölgeyi iki gün boyunca sudan uzak tutmak gerekir. Saçınızı en az kırk sekiz saat sonra doktorunuz yıkamalıdır. Bunun amacı kıl köklerini yıkarken zedelememektir. Bölge yıkadıktan sonra kesinlikle havlu, tarak gibi aletler kullanılmamalıdır.
Saç Ekimi Sonrası Spor
Spor aktivitelerine birkaç hafta ara vermek saç ekimi işlemi açısından yararlı olacaktır. Lakin kafanıza darbe alabilecek spor dalları ile uğraşıyorsanız daha uzun süre ara vermeniz gerekmektedir.
Saç Ekimi Sonrası Yolculuk
Saç ekimi işlemini yaptırdıktan sonra yolculuğa çıkmanız gerektiği durumlarda şişme yastıklar kullanabilirsiniz. Önemli olan, kafa derinize herhangi bir materyalin değmemesidir. Kafanızı cama, koltuğa dayamamanız da çok önemlidir. Bu sebeple ensenizi ve kafanızı sabit tutacak yastıklar, kıl köklerinin zedelenmesini önlemek açısından işe yarayacaktır. Bu riski almak yerine yolculuğunuza erteleyebiliyorsanız daha konforlu bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz.
Saç Ekimi Sonrası İlaç Kullanımı
Saç ekim işlemini yaptırdıktan sonra ilk bir hafta Aspirin kullanmamanız gerekmektedir. Kan sulandırıcı içerikteki ürünler ve ilaçlar, iyileşme sürecini uzatmaktadır. Düzenli beslenme ve temkinli davranmanız bu süreçte yeterlidir. Saç ekim işleminin sonuca varması, en az iki ile dört ay arasında sürmektedir.
Saç ekimi işlemi yapıldıktan sonra hekiminizin vereceği ağrı kesiciler ve antibiyotikler, yine hekimin öneri ve uygunluğuna göre düzenlemesi ile kullanılmalıdır. Doktorunuzun tavsiye etmediği ürünleri kullanmamanız önemlidir.
Unutmayın, saç ekimi işlemi, uygulama yapıldıktan sonra biten bir işlem değildir. Kıl köklerinin çıkması, ekim yapılmasından sonra kıl köklerinin yerine oturması, saçın uzaması ve bu süreçte gelişebilecek tüm risklerin önüne geçmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için yapılması gereken birçok şey ve alınması gereken birçok önlem bulunur. Bu süreçte doktorunuzun önerilerine ve uyarılarına uymalısınız ve dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu süreci en hızlı ve en iyi şekilde atlatmanız, tedavi sonucunda en olumlu sonucu almanızı sağlayacaktır.
Kaynakça: